Oponki karnawałowe

Reklama

Opis przygotowania

Z podanych składników zagnieść ciasto, konsystencji jak na kluski leniwe. Rozwałkować na grubość około 2 cm wykrawać szklanką krążki a następnie kieliszkiem na środku każdego krążka otwór.
Smażyć na mocno rozgrzanym, głębokim oleju na brązowy kolor. Wyciągać na papierowe ręczniki oby dobrze ociekły z oleju. Gotowe ułożyć na półmisku i posypać cukrem pudrem mieszanym z cukrem waniliowym.

Składniki

  • 1/2 kg białego sera zmielonegookoło 1/2 kg mąki tortowej
  • 1/2 kostki margaryny
  • 3/4 szkl. cukru
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 3 jajka
  • szczypta soli do smaku
  • olej do smażenia
  • cukier puder i cukier waniliowy do posypania

Podobne przepisy do Oponki karnawałowe