OPONKI SEROWE

Reklama

Opis przygotowania

Ze wszystkich składników (oprócz oleju) wyrobić ciasto.
Wałkować je na grubość około 1 centymetra.
Wykrawać krążki z dziurką za pomocą szklanki i kieliszka.
Smażyć na rozgrzanym tłuszczu, z dwóch stron na złoty kolor.
Gdy ociekną z tłuszczu na papierowych ręcznikach posypać cukrem pudrem zmieszanym z cukrem waniliowym.

Składniki

  • 50 dag mąki pszennej,50 dag zmielonego twarogu- tłustego lub półtłustego,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 3 jajka,
  • 2 łyżki śmietany,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 łyżka octu,
  • olej do smażenia,
  • cukier puder zmieszany z cukrem waniliowym do posypania oponek.

Podobne przepisy do OPONKI SEROWE