ORZECHOWIEC

Reklama

Opis przygotowania

CIASTO

Wszystkie składniki połączyć i wyrobić ciasto.
Ciasto podzielić na 2 części.

MASA ORZECHOWA

Orzechy zalać szklanką mleka.
Wsypać 3 łyżki cukru, chwilę gotować.
Pozostałe mleko, cukier waniliowy i kaszę ugotować.
Masło rozetrzeć z resztą cukru.
Dodawać do masła, ostudzony krem.
Na koniec dodawać masę orzechową, dobrze utrzeć.

POLEWA CZEKOLADOWA

Składniki połączyć i zagotować.

Jedną część ciasta rozwałkować, wyłożyć na natłuszczoną blaszkę.
Piec przez około 20 minut w 180 stop.
Drugą część ciasta rozwałkować, posmarować dżemem, pokroić na 3 części i zwinąć w roladki.
Piec przez 25 minut.
Galaretki przyrządzić według przepisu na opakowaniu. ja dałam cytrynowe.
Płat ciasta posmarować kremem.
Ułożyć roladki.
Zalać tężejącą galaretką.
Odstawić do stężenia.
Ponownie posmarować kremem.
Ułożyć biszkopty i polać polewą.

Składniki

  • CIASTOmąka 2.5 szklanki
  • margaryna 250.0 gramów
  • żółtka 5.0 sztuk
  • proszek do pieczenia 1.0 łyżeczka
  • MASA ORZECHOWA
  • mleko 2.0 szklanki
  • zmielone orzechy włoskie 300.0 gramów
  • masło 200.0 gramów
  • cukier waniliowy 1.0 opak
  • cukier 5.0 łyżek
  • kasza manna 3.0 łyżki
  • POLEWA czekolada 100.0 gramów
  • mleko 3.0 łyżki
  • masło 1.0 łyżka
  • PONADTO:
  • galaretki 2.0 opak
  • biszkopty 1.0 opak
  • dżem śliwkowy 1.0 słoiczek
  • tłuszcz do wysmarowania blaszki

Podobne przepisy do ORZECHOWIEC