Knedle z żółtym serem

Reklama

Opis przygotowania

Ziemniaki przecisnąć przez praskę . Do ziemniaków dodać mąki, jajko, sól, zagnieść ciasto. Uformować z ciasta wałeczki o średnicy 4 cm i formować krążki, spłaszczać je w dłoni i nakładać po trochu startego sera na środek ciasta, dobrze zlepiać by ser nie wypłynął. Wrzucać knedle na wrzącą i osoloną wodę, gotować od wypłynięcia ok.5 minut. Knedle gorące wyjmować na talerze i polać keczupem

Składniki

  • mąka 1.5 szklanki mąka ziemniaczana 4.0 łyżki
  • Jajko 1.0 sztuka
  • ser żółty starty 70.0 gramów
  • keczup do polania knedli 3.0 łyżki
  • ziemniaki ugotowane i ostudzone 1.0 kilogram
  • sól szczypta

Podobne przepisy do Knedle z żółtym serem