Ośmiornica z ziemniakami

Reklama

Opis przygotowania

Ośmiornicę gotujemy w wodzie ok 15 min. Wyjmujemy dodajemy ziemniaki całe i wkładamy ponownie ośmiornice (jeżeli jest w dużych kawałkach to należy pokroić w krążki) i gotujemy ok 15 min. Jeżeli jeszcze ziemniaki nie będą miękkie to wyjmujemy ośmiornice i należy gotować ziemniaki do miękkości. Wszystko odcedzamy i studzimy. Ziemniaki kroimy w plastry. Czosnek smażymy na oleju w całości aby olej "złapał" zapach czosnku. Następnie w naczyniu układamy ziemniaki, solimy i posypujemy paprykami i polewamy oliwą w której smażyliśmy czosnek. Na to układamy ośmiornicę i powtarzamy czynność z solą, paprykami i oliwą. Podajemy cieple.

Składniki

  • Ośmiornica mrożona ok 1 kg4 ziemniaki duże
  • 2 ząbki czosnku
  • papryka w proszku słodka
  • papryka w proszku ostra
  • olej z oliwy
  • sól gruba

Podobne przepisy do Ośmiornica z ziemniakami