Owoce zapiekane pod kruszonką

Reklama

Opis przygotowania

Gruszki i banany umyć, obrać, z gruszek usunąć gniazda nasienne, pokroić na mniejsze kawałki, ale nie za drobno, i skropić sokiem z cytryny. Ananasy i brzoskwinie z puszki osączyć dokładnie, także podzielić na mniejsze części. Truskawki świeże opłukać, osączyć, pozbawić szypułek; mrożonych nie rozmrażać! Masło rozetrzeć z mąką, cukrem i solą na grudkowatą masę. Naczynie do zapiekania posmarować cienko masłem, wyłożyć owoce, posypać grubo kruszonką. Zapiekać 20-30 min. w piekarniku nagrzanym do 180 st. C aż wierz dobrze się zrumieni. Nakładać porcje gorącego deseru na talerzyki albo do pucharków. Podawać z dużą łyżką bitej śmietany (ubitej bez cukru, deser jest wystarczająco słodki) i polać ew. sosem karmelowym albo polewą czekoladową. Polecam bo to na prawdę pyszny deser!

Składniki

  • 2 gruszki2 banany
  • kilka truskawek, mogą być mrożone
  • kilka krążków ananasa
  • kilka kawałków brzoskwini z syropu (w sezonie świeżej)
  • sok z połowy cytryny
  • KRUSZONKA:
  • 100 g masła
  • 1 szkl. mąki pszennej
  • 3/4 szkl. cukru trzcinowego Demerara
  • szczypta soli
  • dodatki:
  • 200 ml śmietany kremówki
  • kilka łyżek sosu karmelowego albo polewy czekoladowej

Podobne przepisy do Owoce zapiekane pod kruszonką