Sałatka z buraczków

Reklama

Opis przygotowania

Buraki wyszorować, ugotować albo upiec do miękkości – ok. 40-60 min. w zależności od wielkości warzyw. Ostudzić, obrać ze skórki, pokroić na cieniutkie plasterki – ja starłam je na szatkownicy. Cebule obrać, posiekać w drobną kosteczkę, dodać do buraków. Całość oprószyć niewielką ilością cukru, soli i pieprzu oraz skropić oliwą i octem balsamicznym, delikatnie, ale dokładnie wymieszać. Odstawić do lodówki, pod przykryciem, na ok. 1 godzinę. Przed podaniem posypać drobno posiekaną natką pietruszki.

Składniki

  • 4-6 buraków ćwikłowych1-2 czerwone cebule
  • 4 łyżki oleju słonecznikowego albo oliwy z oliwek
  • 2-3 łyżki octu balsamicznego
  • do smaku: sól, cukier, pieprz mielony biały
  • natka pietruszki

Podobne przepisy do Sałatka z buraczków