Pączki

Reklama

Opis przygotowania

Zrobić rozczyn z 15 dag mąki, drożdży ,lekko podgrzanego mleka i 1 łyżki cukru .Odstawić na ok. 15 min. Masło stopić, przestudzić. Rozczyn połączyć z pozostałą mąką, cukrem, cukrem wanilinowym i masłem .Wyrobić gładkie ciasto, odstawić na 30min. Następnie rozwałkować i szklanką wykrawać pączki. Na każdy nakładać po małej łyżeczce marmolady, zlepiać i odkładać na posypaną mąką ściereczkę. Po ok. 30 min smażyć na mocno rozgrzanym oleju do uzyskania złotego koloru.
SMACZNEGO!

Składniki

  • 60 dag mąki2/3 szkl. cukru
  • 15 dag masła
  • 5 jajek
  • 6 dag drożdży
  • 1 szkl. mleka
  • duży cukier waniliowy
  • marmolada z różą
  • 1,5l oleju do smażenia

Podobne przepisy do Pączki