Pączki Eli

Reklama

Opis przygotowania

Drożdże pokruszyć,dodać do 3/4 szklanki ciepłego mleka,dodać łyżkę cukru,łyżkę mąki,dokładnie wymieszać i odstawić do wyrośnięcia.Margarynę roztopić i ostudzić,Do miski wsypać przesianą mąkę,cukier,sól,dodać żółtka,spirytus,wyrośnięte drożdże i wyrabiać,dolewając mleko(ilość mleka zależy od wilgotności mąki,może nie być potrzebna cała szklanka),dodać roztopioną margarynę i wyrabiać ,aż ciasto będzie miało pęcherzyki powietrza i będzie odchodzić od ręki.Pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.Wyrośnięte ciasto rozwałkować na stolnicy(około centymetra),wykrawać szklanką kółka i zostawić do ponownego wyrośnięcia,przykryte ściereczką.Smażyć na złoto w gorącym oleju.Po usmażeniu nadziewać przez szpryckę marmoladą wymieszaną z cukrem waniliowym.Posypać cukrem pudrem.Smacznego!

Składniki

  • 1 kg mąki 10 dkg drożdży
  • 10 żółtek (białka można zamrozić i później upiec makaroniki)
  • 15 dkg cukru
  • 15 dkg margaryny
  • 1 i 3/4 szklanki mleka
  • 1płaska łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki spirytusu (może być ocet)
  • 1 litr oleju
  • 30 dkg marmolady (najlepiej różanej)
  • cukier waniliowy
  • cukier puder

Podobne przepisy do Pączki Eli