Pączki na tłusty czwartek

Reklama

Opis przygotowania

Mąkę przesiej do dużej miski, drożdże rozpuść w mleku, gdy podrosną wylej na mąkę. Żółtka utrzyj z cukrem (cukier powinien być całkowicie rozpuszczony, by nie było grudek) i wyrób ciasto, pod koniec dodaj rozpuszczone chłodne masło, spiryrus i wyrób potem pozostaw do wyrośniecia.
Po wyrośnięciu ciasto rozwałkuj na grubość 0,5 cm i wykrawaj kieliszkiem krążki. Na połowę krążków nakładaj marmoladę i przykryj pozostałą częścią krążków, zlep i formuj kule. Kładź na wysypanej mąką stolnicy i pozostaw do wyrośnięcia.
W garnku rozgrzej smalec, wkładaj porcje pączków i smaż z obu stron na rumiano. Wyjmij i odsącz na papierowym ręczniku, następnie posyp cukrem pudrem.

Składniki

  • 1 kg mąki 12 dag drożdży
  • 20 dag cukru
  • 15 dag masła
  • 1 łyżka spirytusu
  • 1/2 l mleka
  • 10 żółtek
  • szczypta soli
  • marmolada wieloowocowa
  • cukier puder do posypania
  • smalec do smażenia

Podobne przepisy do Pączki na tłusty czwartek