Palce lizać

Reklama

Opis przygotowania

Biszkopt:
Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić pod koniec ubijania dodawać cukier i po jednym żółtku. Następnie lekko mieszając łyżką dodać mąkę z proszkiem, dokładnie wymieszać, upiec na złoty kolor.

Masa:
Mleko wymieszać z żółtkami i mąką, stale mieszając ugotować budyń, ostudzić. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem, połączyć z zimnym budyniem, wyłożyć na ostudzony biszkopt.

Piana:
W 1/2 szkl. gorącej przegotowanej wody rozpuścić żelatynę, wystudzić. Białka ubić na sztywną pianę, dodając pod koniec ubijania cukier, następnie wlać ostudzoną żelatynę, wymieszać i od razu wylać na masę.

Polewa:
Margarynę roztopić, dodać kakao, cukier, ucierać łyżką aż trochę wystygnie. Potem dodać roztrzepane jajko, jeszcze trochę ucierać i wylać na pianę, całość włożyć do lodówki.

Składniki

  • Biszkopt:5 jajek
  • 5 łyżeczek cukru
  • 5 łyżek mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Masa:
  • 5 żółtek
  • 1/2 litra mleka
  • 3 łyżki mąki
  • 1 kostka masła
  • 1 szkl. cukru pudru
  • Piana:
  • 1 i 1/2 łyżki żelatyny
  • 5 białek
  • 1 szkl. cukru
  • Polewa:
  • 1/2 kostki margaryny
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki cukru
  • 1 jajko

Podobne przepisy do Palce lizać