Pani Walewska

Reklama

Opis przygotowania

Ciasto:
Mąkę z cukrem pudrem, żółtkami, proszkiem i margaryną zagnieść. Podzielić na dwie części. Każdą rozwałkować i wyłożyć ciastem blachy. Każdy placek posmarować powidłami na nie wyłożyć pianę ubitą z cukrem kryształem i posypać posiekanymi orzechami.

Masa:
Mleko zagotować. Śmietanę wymieszać z jajkami i wlać do gotującego mleka.Powstały "serek" ostudzić i utrzeć z masłem i cukrem.
Gotową masą przełożyć placki orzechami do masy. Wierzch polać polewą czekoladową.

Składniki

  • Ciasto:40 dkg mąki
  • 25 dkg margaryny
  • 15 dkg cukru pudru
  • 5 jajek
  • 1/3 szkl. cukru kryształu
  • 1i1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Masa:
  • 1 litr mleka
  • 1/2 l śmietany
  • 4 jajka
  • 1 kostka masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • Dodatki:
  • 1 słoik powideł śliwkowych (czasem wychodzi więcej,To zależy od wielkości blachy na ciasto.
  • 25 dkg orzechów włoskich

Podobne przepisy do Pani Walewska