Czekoladowa kukułka

Reklama

Opis przygotowania

Ciasto:
Żółtka oddzielić od białek i zmiksować z cukrem. Dodać przesianą mąkę i proszek do pieczenia, zmieszać i podzielić na pół.
Białka ubić na sztywno. 1/3 piany wymieszać z jedną częścią ciasta a pozostałą z drugą częścią dodając przesiane kakao,delikatnie wymieszać. Obydwa ciasta wylać do oddzielnych prostokątnych form. Piec ok.30 min. w temp. 190st.C.

Wykończenie:
Kawę zaparzyć w 1/2 szkl. wrzącej wody. Przecedzić do rondelka, dodać połamane kawałki czekolad, cukier (2 łyżki odłożyć) i wódkę. Mieszając podgrzewać aż powstanie gładka masa. Ostudzić.
Kremówkę ubić z odłożonym cukrem (2 łyżki)i rozpuszczona żelatyną.
Ciemny biszkopt przekroić na 2 placki.Spód posmarować połową śmietany i przykryć pokruszonym jasnym biszkoptem. Polać masą czekoladową, wyłożyć resztę śmietany i drugą częścią ciemnego biszkoptu.
Wierzch można polać polewą

Składniki

  • Ciasto:2 szklanki mąki
  • 2 szklanki cukru
  • 10 jajek
  • łyżka proszku do pieczenia
  • łyżka kakao
  • Dodatki:
  • 3 łyżki kawy
  • 1 gorzka i 2 mleczne czekolady
  • 16 dkg cukru
  • 5 kieliszków wódki
  • litr śmietany kremówki
  • 5 łyżek żelatyny

Podobne przepisy do Czekoladowa kukułka