Panna cotta z truskawkami i poziomkami

Reklama

Opis przygotowania

Śmietankę wymieszać z mlekiem, dodać cukier i wanilię lub cukier waniliowy i zagotować. Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki zimnej wody. Do gorącej śmietanki wlać rum, dodać rozpuszczoną żelatynę i dobrze wymieszać. Przelać przez sitko i wlać do 5 naczyń. Wstawić do lodówki na ok. 2 godziny (ew. na noc).
Truskawki pokroić na kawałki, posypać cukrem i odstawić aż puszczą sok, dodać kilka kropel tabasco i wymieszać. Nałożyć na deser, posypać poziomkami i startą skórką z cytryny. Ew.ozdobić kleksami sosu toffi lub truskawkowego.

Składniki

  • 0,5 l śmietany kremówki 36 %250 ml mleka
  • 16 g cukru waniliowego lub wydrążona laska wanilii
  • 4 łyżki cukru
  • 20 ml rumu białego
  • 5 łyżeczek żelatyny
  • 25 dag truskawek
  • poziomki do dekoracji
  • skórka otarta z 1/2 cytryny
  • 2 płaskie łyżki cukru do truskawek
  • kilka kropel tabasco

Podobne przepisy do Panna cotta z truskawkami i poziomkami