Papryka faszerowana makaronem

Reklama

Opis przygotowania

Przekroić papryki na pół. Usunąć gniazda nasienne. Ugotować makaron al’dente i odcedzić.
Podsmażyć cebulę, dodać czosnek i pokrojone chilli (usunąć pestki), poddusić chwilkę. Dodać drobno pokrojone suszone pomidory, przyprawy i keczup, dodać makaron.Wymieszać zawartość patelni. Wypełnić paprykę spreparowanym makaronem (jeśli makaronu zrobi się za dużo można go położyć obok papryki). Ułożyć w naczyniu żaroodpornym, posypać starym serem. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Zapiekać około 20/25 minut, do momentu kiedy wierzch będzie ładnie przyrumieniony.

Składniki

  • 3 duże czerwone papryki100g makaronu wstążki
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • kilka suszonych pomidorów
  • 1 papryka chili
  • 3 łyżki keczupu
  • 2 łyżeczki oregano
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 2 łyżeczki natki pietruszki
  • 50g sera żółtego
  • sól
  • pieprz

Podobne przepisy do Papryka faszerowana makaronem