Przy kupowaniu wybieramy ładną,okrągłą paprykę i nie za wielką .
Z czterech papryk odcinamy góry i usuwamy nasienniki(wcześniej paprykę dokładnie myjemy)powstałe miseczki wewnątrz posypujemy solą i pieprzem .
Farsz:
Ugotowany wcześniej i ostudzony ryż mieszamy z 1/2 papryki pokrojonej w drobną kostkę ,pomidorami obranymi ze skórki i też pokrojonymi w kosteczkę i 1 marchewką startą na tarce jarzynowej,startym żółtym serem oraz cebulą pokrojoną w kostkę i podsmażoną na maśle ,wszystko mieszamy i doprawiamy do smaku ,ale tak lekko pikantnie .
Farszem napełniamy paprykowe miseczki na farsz kładziemy drugą marchewkę startą na wiórki i przykrywamy górami papryk,lekko dociskamy .
Paprykę układamy w naczyniu do zapiekania,podlewamy 1/2 szklanki wody i wstawiamy do gorącego piekarnika na 20-25 min .
Można podać do tego sos pomidorowy .