Chleb na zakwasie

Reklama

Opis przygotowania

W większej misce wymieszać suche składniki ,dodać cały zakwas i letnią wodę (wodę dolewamy ostrożnie bo nie musi być cała zużyta )zagniatamy gładkie i zwięzłe ciasto.
Odstawiamy na 30 min po tym czasie jeszcze raz zagniatamy i odstawiamy na 8 godz do wyrośnięcia,po tym czasie formujemy dwa malutkie bochenki,dobrze je posypujemy mąką (mąka może być pszenna)nacinamy na środku i odstawiamy jeszcze na 2 godz.
Pieczemy w temp.60st 5 min ,150st 5 min i na koniec w temp.200st około 30 min .
W piekarniku oprócz blaszki z chlebem umieszczamy naczynie z wodą ja pod koniec pieczenia swoje usunęłam bo skończyła mi się woda,po upieczeniu spody smarujemy wodą i odstawiamy do ostygnięcia na kratce.

Składniki

  • 1/2 kg mąki pszennej25 dag mąki razowej żytniej
  • 1/2 szklanka otrąb pszennych
  • 1/2 szklanki ziarna sezamu
  • 1/2 szklanki słonecznika
  • 400 g zakwasu żytniego
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1/2 litra wody letniej
  • 1 łyżeczka kawy inki
  • do podsypania mąka

Podobne przepisy do Chleb na zakwasie