Naleśniki,
wszystkie składniki miksujemy, jeżeli ciasto jest zbyt rzadkie, albo naleśniki przywierają należy dodać więcej mąki aby ciasto miało gęstą konsystencję. Należy też odstawić ciasto na pół godziny przed smażeniem.
Farsz:
Szpinak rozmrozic, usmażyc na maśle, przyprawić solą i pieprzem. Marchewke ugotowac na parze i poroic w drobną kosteczkę, dodac do szpinaku. Zdjąć z ognia wsypac pokruszony ser biały, wymieszac wszystko razem i dodać ziola.
Sos:
zagotowac mleko, i rozpuścić w nim serek topiony, na końcu mąke wymieszać z zimna woda i dodac do sosu, mieszając doprowadzić do wrzenia i gotowac trzy minuty.
Nalesniki napełnić farszen i formować krokiety. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem. Naleśniki polać sosem, na wierzchu poukładac plasterki topionego serka.
Piec w piekarniku 30 minut, aż serek się. zrumieni