Naleśniki ze szpinakiem i serem białym

Reklama

Opis przygotowania

Naleśniki,
wszystkie składniki miksujemy, jeżeli ciasto jest zbyt rzadkie, albo naleśniki przywierają należy dodać więcej mąki aby ciasto miało gęstą konsystencję. Należy też odstawić ciasto na pół godziny przed smażeniem.

Farsz:
Szpinak rozmrozic, usmażyc na maśle, przyprawić solą i pieprzem. Marchewke ugotowac na parze i poroic w drobną kosteczkę, dodac do szpinaku. Zdjąć z ognia wsypac pokruszony ser biały, wymieszac wszystko razem i dodać ziola.

Sos:
zagotowac mleko, i rozpuścić w nim serek topiony, na końcu mąke wymieszać z zimna woda i dodac do sosu, mieszając doprowadzić do wrzenia i gotowac trzy minuty.

Nalesniki napełnić farszen i formować krokiety. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem. Naleśniki polać sosem, na wierzchu poukładac plasterki topionego serka.
Piec w piekarniku 30 minut, aż serek się. zrumieni

Składniki

  • Naleśniki: 1 litr mleka
  • 0,5 kg mąki
  • łyzeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • cukier waniliowy
  • trochę wody mineralnej gazowanej
  • Farsz:
  • opakowania mrozonego szpinaku
  • kostka sera białego
  • jedna ugotowana marchew
  • pieprz, sól, zioła prowansalskie
  • Sos:
  • szklanka mleka
  • łyżka mąki
  • dwie łyżki wody
  • kostka serka topionego
  • kilka plasterków serka topionego w plasterkach

Podobne przepisy do Naleśniki ze szpinakiem i serem białym