Papryka marynowana

Reklama

Opis przygotowania

Wlać do garnka 5 szklanek wody+1 szklankę octu
10 %,dodać pół szklanki cukru,łyżeczkę nasion
gorczycy,8 liści laurowych,10 ziaren ziela
angielskiego,rozebraną na ząbki główkę czosnku.
Zagotowwać,do gotującej się zalewy włożyć
umytą,obraną z gniazd nasiennych pokrojoną na
ósemki paprykę.Gotować do miękkości.Gorącą
nakładać do wymytych słoików ,dbając by do
każdego oprócz papryki trafił przynajmniej jeden
liść laurowy,ziarno ziela angielskiego,ząbek
czosnku,kilka ziaren gorczycy.Uzupełnić zalewę
do 2 mm od krawędzi słoika,przed zakręceniem
wlać odrobinę oleju.Słoiki ustawić do wystygnięcia
dnem do góry.

Składniki

  • 2 kg papryki czerwonej1/2 szklanki cukru
  • 1 szklanka octu 10%
  • 1 łyżeczka nasion gorczycy białej
  • 8 liści laurowych
  • 10 ziaren ziela angielskiego
  • olej kujawski
  • 1 głowka czosnku

Podobne przepisy do Papryka marynowana