Pastitsada

Reklama

Opis przygotowania

Umyte mięso pokroić w dużą kostkę (w razie użycia całego kurczaka pokroić go na porcje). Usmażyć na patelni tak, aby w środku było jeszcze surowe. Następnie przełożyć je do garnka, na patelni pozostawiając część oleju ze smażenia. Na patelnię wrzucić pokrojoną w drobną kostkę cebulę i posiekany czosnek, posolić, popieprzyć i smażyć do miękkości. Na patelnie wlać wino i dodać wszystkie przyprawy (goździki i ziele angielskie rozetrzeć w moździerzu). Odczekać aż część wina odparuje i dodać pomidory z puszki i koncentrat pomidorowy. Zagotować. Po zagotowaniu powstały sos dodać do mięsa, przykryć i dusić, aż mięso zmięknie, a sos zgęstnieje.

W drugim garnku w osolonej wodzie ugotować makaron.

Podawać posypane tartym parmezanem.

Składniki

  • 0.5 kg mięsa wołowego, kurczaka, czegokolwiek (w oryginalnym przepisie jest kogut)4 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 puszki pomidorów w kawałkach
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • szklanka czerwonego wytrawnego wina
  • laska cynamonu (ok 10 cm)
  • 2 liście laurowe
  • 5-6 ziaren ziela angielskiego
  • 6-8 goździków
  • łyżeczka chilli
  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej
  • olej lub oliwa z oliwek
  • sól, pieprz
  • makaron spaghetti
  • trochę tartego parmezanu

Podobne przepisy do Pastitsada