Wieprzowina z ziemniakami na ostro

Reklama

Opis przygotowania

Umyte mięso pokroić w grubą kostkę i usmażyć w dużym garnku na niewielkiej ilości oliwy. Do garnka dodać obrane, pokrojone w grubą kostkę ziemniaki. Zalać wodą, tak aby przykryć zawartość, posolić i gotować do miękkości ziemnikaów i mięsa.
W między czasie przygotować masalę:
Do blendera wrzucić imbir, czosnek, papryczki chilli, goździki, cynamon, ziarna kolendry, kmin rzymski, pieprz, kurkumę, ocet i trochę oliwy. Zmiksować, aż powstanie gładka masa.
Cebule pokroić w kostkę i usmażyć na patelni. Gdy zmięknie dodać masalę i smażyć kilka minut.

Gdy ziemniaki będą już miękkie, odlać ok połowę wody, a do garnka dodać zawartość patelni. Dusić ok. 10 minut, często mieszając, tak aby masala dokładnie związała się z mięsem i ziemniakami.

Podawać z czymś do popicia;)

Składniki

  • 3/4 kg wieprzowiny2 kg ziemniaków
  • 5 cebul
  • 3-4 świeże papryczki chilli
  • kawałek świeżego imbiru
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 goździki
  • łyżeczka cynamonu
  • kilka ziaren kolendry
  • 2 łyżki czerwonego octu winnego
  • łyżeczka kminu rzymskiego
  • łyżeczka pieprzu
  • łyżeczka kurkumy
  • sól
  • olej lub oliwa z oliwek

Podobne przepisy do Wieprzowina z ziemniakami na ostro