Paszteciki z kapustą i grzybami

Reklama

Opis przygotowania

Mleko podgrzać, troszkę odlać i rozrobić w tym drożdże, dobrze je rozgniatając. Wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Mąkę zmieszać z margaryną i solą. Wlać wyrośnięte drożdże. Zagnieść ciasto. Rozwałkować i kroić prostokąty o wym. 8x10cm.

Kapustę drobno pokroić, przełożyć do garnka, zalać wodą tak, aby cała kapusta była przykryta. Dodać liście i ziele. Gotować na małym ogniu ok. 2 godz. Pieczarki i cebule pokroić w kostkę, podsmażyć. Kapustę odcisnąć z nadmiaru wody, połączyć z grzybami i cebulą. Doprawić.

Na każdy prostokąt ciasta nakładać ok. łyżeczki farszu, zawijać w ruloniki, lekko docisnąć brzegi. Układać na natłuszczonej blasze. Posmarować rozkłóconym jajkiem. Piec ok. 25-30 min w temp. 200st.

Składniki

  • CIASTO: 1 kg mąki,
  • kost. margaryny,
  • kost. drożdży,
  • szkl. mleka,
  • pół łyżeczki soli.
  • FARSZ:
  • 1 kg kapusty kiszonej,
  • 40 dag pieczarek,
  • 3 cebule,
  • 2 liście laurowe,
  • 2 kulki ziela angielskiego,
  • sól, pieprz.
  • DODATKOWO: jajko.

Podobne przepisy do Paszteciki z kapustą i grzybami