Piątkowe kotlety

Reklama

Opis przygotowania

Jajka obrać i razem z odciśniętą bułką dokładnie skręcić przy pomocy robota.
Cebulę pokroić w kosteczkę i podsmażyć na maśle, dodać do jajek razem z surowym jajkiem, doprawić do smaku i wyrobić gładką masę. Gdyby masa była zbyt luźna można dodać niewielką ilość bułki tartej. Ser, paprykę i ogórka pokroić w grubsze słupki, kłaść na środku na porcji i zlepić brzegi nadając im kształt kotletów. Dokładnie obtoczyć w bułce tartej i smażyć na gorącym oleju. Podajemy gorące z ziemniakami i z dowolną sałatką.

Dobrze jest do oleju w którym smażymy kotlety dodać niewielką ilość masła, wtedy będziemy mieli delikatniejszy smak naszych kotlecików.

Składniki

  • 10 jajek na twardo 1 bułka kajzerka namoczona w mleku
  • 1 jajko surowe
  • 1 cebula
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżeczki przyprawy do potraw z jajek
  • sól do smaku
  • pieprz ziołowy do smaku
  • 10 dag żółtego sera
  • 2 ogórki kiszone
  • 1/2 papryki czerwonej
  • bułka tarta do panierowania
  • olej do smażenia

Podobne przepisy do Piątkowe kotlety