Pieczeń ala kaczka

Reklama

Opis przygotowania

Obrać mięso z udek, na kościach ugotować bulion. Mięso z udek, cebulę i czosnek skręcić przez maszynkę, dodać do mięsa mielonego, dolać bulion, doprawić do smaku solą, pieprzem, majerankiem oraz zgniecionym zielem angielskim i jałowcem, wyrobić gładką masę. Mięso zawinąć w folię aluminiową i upiec w temp 180st około 35-40 min. Ja zostawiam w foli do ostygnięcia, wtedy sos który powstaje w trakcie pieczenia zastygnie tworząc bardzo fajną galaretkę.

Składniki

  • 1/2 kg mięsa mielonego wieprzowego2 udka z kaczki
  • 1/2 szklanki bulionu drobiowego
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • sól
  • pieprz
  • majeranek około 2 łyżeczek
  • 5-6 ziaren ziela angielskiego
  • 3-4 ziarna jałowca

Podobne przepisy do Pieczeń ala kaczka