Pieczeń wieprzowa

Reklama

Opis przygotowania

Łopatkę zmielić przez maszynkę razem z cebulą. Dodać jajka, bułkę tartą, wodę i przyprawy. Wszystko dokładnie wyrobić. Formę do keksa posmarować lekko tłuszczem, wyłożyć papierem do pieczenia. Większą połowę mięsa przełożyć do blaszki, dokładnie uklepać . Po środku ułożyć plastry szynki i sera żółty. Wyłożyć resztę mięsa i znów dokładnie uklepać. Piec w 180 st C około 55-60 min aż pieczeń zacznie odchodzić od boków i się zezłoci wierzch. Podawać na zimno do kanapek lub jako danie obiadowe, polane sosem. Bardzo smaczna pieczeń, polecam dla tych którym znudziły się tradycyjne mielone.

Składniki

  • 1 kg łopatki wieprzowej 2 jajka
  • 1 cebula
  • 1 łyżka musztardy stołowej
  • 1/2 szklanki wody(szklanka=250 m)l
  • 4 czubate łyżki bułki tartej
  • 1 łyżka czubata przyprawy do mięsa mielonego Kamis
  • pieprz
  • sól
  • 20 dkg zółtego sera
  • 20 dkg szynki wędzonej

Podobne przepisy do Pieczeń wieprzowa