Pieczeń Wieprzowa Zawijana w Boczku

Reklama

Opis przygotowania

► Mięso umyć, osuszyć i naciąć wzdłuż do połowy głębokości, natrzeć czosnkiem w proszku, solą, pieprzem, paprykami, oregano, posmarować musztardą i odstawić na 2 godziny do lodówki.

► W rozcięcie włożyć pokrojony w paski ser, mięso zamknąć i z wierzchu owinąć plastrami boczku, następnie obwiązać nicią kuchenną aby całość się nie rozleciała i ładnie wyglądała po upieczeniu.

► W garnku na tłuszczu zeszklić cebulę i czosnek, dodać mięso, krótko i mocno przysmażyć, zalać białym winem i dusić pod przykryciem aż mięso będzie miękkie.

Składniki

  • 1 Kg. Wieprzowiny na pieczeńTłuszcz do smażenia ( masło pół na pół z margaryną )
  • 150 gr. Boczku wędzonego ( w plastrach )
  • 100 gr. Sera gouda ( pokroić w paski )
  • 200 ml. Białego wytrawnego wina
  • 1 Mała cebula ( posiekać )
  • 2 Ząbki czosnku ( pokroić w plastry )
  • Czosnek ( proszek lub granulowany )
  • 2 Łyżeczki musztardy ( sarebska )
  • Papryka słodka ( w proszku )
  • Papryka ostra ( w proszku )
  • Przyprawy: Sól / Pieprz / Oregano

Podobne przepisy do Pieczeń Wieprzowa Zawijana w Boczku