Pieczona Pierś i Udka Gęsie

Reklama

Opis przygotowania

► Pierś z gęsi naciąć nożem wzdłuż mostka, mięso odciąć od kości żeby otrzymać dwa filety – z udek i filetów odkroić nadmiar skóry i tłuszczu, umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym.

► Mięso natrzeć solą, posypać pieprzem, słodką papryką, bylicą i odstawić na kilka godzin do lodówki.

► W szerokim garnku na mocno rozgrzanym tłuszczu, obsmażyć mięso ze wszystkich stron, od czasu do czasu podlewać wodą i obracać, dalej smażyć pod przykryciem na wolnym ogniu i smażyć, aż mięso będzie miękkie i skórka z rumienieje.

Składniki

  • 2 gęsie udka 1 pierś gęsia
  • tłuszcz do smażenia ( masło pół na pół z margaryną )
  • bylica pospolita
  • słodka papryka
  • przyprawy: sól / pieprz

Podobne przepisy do Pieczona Pierś i Udka Gęsie