Pieczone gruszki z płatkami owsianymi

Reklama

Opis przygotowania

Gruszki umyć, osuszyć i przekrajać każdą wzdłuż na pól. Z każdej polówki wydrążyć gniazda nasienne i usunąć ogonki. Rodzynki zalać wrzącą woda i moczyć przez 10 minut. Masło roztopić i przestudzone wymieszać z cynamonem i cukrem, następnie dodać płatki owsiane, otręby, odsączone rodzynki i aromat rumowy, dokładnie wymieszać. Gruszki skropić od wewnątrz sokiem z cytryny – tak po 2-3 krople na każdą części i oprószyć cukrem. W miejsce wyciętego gniazda nasiennego wkładamy łyżką farsz z płatków owsianych i na całej polówce gruszki tworzymy wysoka górkę z ubitego nadzienia. Gruszki układamy skórka do dołu w naczyniu żaroodpornym i wstawiamy do dobrze rozgrzanego piekarnika. Pieczemy w 180 stopniach przez 20-25 minut. Najlepsze na ciepło.

Składniki

  • gruszki - 5 średniej wielkości, słodkiej, soczystej odmiany,płatki owsiane górskie (nie błyskawiczne) - 1 szklanka,
  • masło - 50g,
  • cukier
  • brązowy - 2 czubate łyżki,
  • otręby pszenne - 1 łyżka,
  • cynamon - 0,5 łyżeczki,
  • aromat rumowy - kropelka,
  • rodzynki - 3 łyżki,
  • sok z cytryny,
  • cukier.

Podobne przepisy do Pieczone gruszki z płatkami owsianymi