Gruszki umyć, osuszyć i przekrajać każdą wzdłuż na pól. Z każdej polówki wydrążyć gniazda nasienne i usunąć ogonki. Rodzynki zalać wrzącą woda i moczyć przez 10 minut. Masło roztopić i przestudzone wymieszać z cynamonem i cukrem, następnie dodać płatki owsiane, otręby, odsączone rodzynki i aromat rumowy, dokładnie wymieszać. Gruszki skropić od wewnątrz sokiem z cytryny – tak po 2-3 krople na każdą części i oprószyć cukrem. W miejsce wyciętego gniazda nasiennego wkładamy łyżką farsz z płatków owsianych i na całej polówce gruszki tworzymy wysoka górkę z ubitego nadzienia. Gruszki układamy skórka do dołu w naczyniu żaroodpornym i wstawiamy do dobrze rozgrzanego piekarnika. Pieczemy w 180 stopniach przez 20-25 minut. Najlepsze na ciepło.