Pieczony boczek

Reklama

Opis przygotowania

Czosnek obieramy i kroimy w kawałki.
Boczek szpikujemy czosnkiem (robiąc otworki w mięsie i wkładając w nie kawałki czosnku) skropić cytryna i nacieramy podanymi przyprawami. Zawijamy w folie. Odstawiamy do lodówki na całą noc. Na drugi dzieñ, przekładamy do formy wyłożonej folią aluminiową i polaną oliwą z oliwek.
Pieczemy w piekarniku ok. 1 godziny.
Aby nam się nie spalił na gore boczku kładziemy folie aluminiowa.
Przed koñcem zdjąć aby się zrumienił.

Składniki

  • 1,5 kg boczku do pieczenia1/2 cytryny
  • 4 ząbki czosnku
  • sól, pieprz mielony
  • rozmaryn
  • tymianek, liść laurowy, czerwona papryka mielona słodka
  • oliwa z oliwek

Podobne przepisy do Pieczony boczek