Mąkę z sodą i przyprawa do piernika oraz kakao przesiać, dodać ciepły miód i resztę składników. Zagnieść gładkie ciasto. Stolnicę i wałek delikatnie natrzeć mąką, rozwałkować na placek półcentymetrowej grubości,wyciąć ciasteczka i luźno ułożyć na blaszce. Piec 15-20 min w gorącym piekarniku.
Po upieczeniu delikatnie rozłożyć na płaskiej powierzchni, polać polewą i dowolnie udekorować .
Polewa
W rondelku rozpuścić margarynę, dodać cukier, kakao i mleko. Gotować cały czas mieszając około 5 min .W gorącej masie rozpuścić czekoladę .
Używam zawsze gorzkiej czekolady ,ale równie dobrze może być mleczna lub z drobnymi orzechami.
Dodatek czekolady w polewie sprawi że bardzo ładnie nam ona zastygnie na ciasteczkach i będziemy mogli lukrem robić na nich wszystko bez obawy że coś się rozleje .