Pierniczkowe czary – mary

Reklama

Opis przygotowania

Mąkę z sodą i przyprawa do piernika oraz kakao przesiać, dodać ciepły miód i resztę składników. Zagnieść gładkie ciasto. Stolnicę i wałek delikatnie natrzeć mąką, rozwałkować na placek półcentymetrowej grubości,wyciąć ciasteczka i luźno ułożyć na blaszce. Piec 15-20 min w gorącym piekarniku.
Po upieczeniu delikatnie rozłożyć na płaskiej powierzchni, polać polewą i dowolnie udekorować .
Polewa
W rondelku rozpuścić margarynę, dodać cukier, kakao i mleko. Gotować cały czas mieszając około 5 min .W gorącej masie rozpuścić czekoladę .
Używam zawsze gorzkiej czekolady ,ale równie dobrze może być mleczna lub z drobnymi orzechami.
Dodatek czekolady w polewie sprawi że bardzo ładnie nam ona zastygnie na ciasteczkach i będziemy mogli lukrem robić na nich wszystko bez obawy że coś się rozleje .

Składniki

  • 4 szklanki mąki2 jajka
  • 1.1/2 szklanki cukru
  • 2 kopiaste łyżki masła
  • 30 dag miodu
  • 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 opakowanie przyprawy do piernika
  • 3 łyżki kakao
  • Polewa
  • 1 czekolada gorzka
  • 1/2 kostki margaryny
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżki mleka
  • 2 łyżki kakao
  • Dodatkowo
  • lukier
  • kolorowe posypki

Podobne przepisy do Pierniczkowe czary – mary