Piernik bez miodu na drożdżach

Reklama

Opis przygotowania

Drożdże rozkruszyć i zalać piwem po około 10 minutach dodać do piwa kilka łyżek mąki i zrobić zaczyn drożdżowy. Pozostałą mąkę przesiać i wymieszać z orzechami oraz przyprawą do piernika. Żółtka jajek utrzeć z cukrem do białości, dodać do nich wymieszaną mąkę i wyrośnięty zaczyn, zagnieść ciasto na koniec wmieszać w ciasto pianę ubitą z białek. Ciasto wyłożyć do wysmarowanej formy keksowej i odstawić na 30-40 min do podrośnięcia. Piec około godziny w średnio gorącym piekarniku. I to już jest gotowe ciasto, ale dla mnie było jakby nie dokończone dlatego przecięłam je na trzy placki i przełożyłam grubą warstwą powideł śliwkowych, po wierzchu polałam lukrem i posypałam skórką pomarańczową.

Składniki

  • 35 dag mąki pszennej 10 dag cukru
  • 3 jajka
  • 15 łyżek piwa jasnego
  • 2 dag drożdży
  • 10 dag zmielonych orzechów
  • 1/2 opakowania przyprawy do piernika
  • dodatkowo:
  • lukier
  • powidła śliwkowe

Podobne przepisy do Piernik bez miodu na drożdżach