Piernik najłatwiejszy w świecie

Reklama

Opis przygotowania

W misce dokładnie mieszamy (najlepiej mikserem na średnich obrotach) mąkę, cukier, jajko, mleko, olej, proszek do pieczenia, sodę, przyprawę do piernika, cukier migdałowy i kakao. Kawałki suszonej papai obtaczamy w mące, dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy. Całość wylewamy do prostokątnej formy posmarowanej margaryną i posypanej mąką. Pieczemy ok. 45 min. w temp. 180°C. Po wystudzeniu ciasto przecinamy i smarujemy powidłami. Wierzch dekorujemy polewami czekoladowymi i posypką do ciast.

Ja używam suszonej papai, ale zamiast niej można dodać rodzynki, orzechy, dowolne bakalie, czy migdały.

Składniki

  • 2 szkl. mąki pszennej1 szkl. cukru
  • 1 jajko
  • 1 szkl. mleka
  • 1 szkl. oleju słonecznikowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżka przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka cukru migdałowego
  • 2 łyżki kakao
  • 1/2 szkl. suszonej papai
  • margaryna i mąka do przygotowania formy
  • kilka łyżek powideł
  • 2 opak. polewy czekoladowej
  • posypka do ciast

Podobne przepisy do Piernik najłatwiejszy w świecie