
Lukier: Białko ubijamy do sztywności, dodajemy przesiany cukier puder oraz pod koniec sok z cytryny lub kwasek cytrynowy i ucieramy kulą do uzyskania jednolitej, lśniącej masy.
 Gdy chcemy uzyskać kolorowy lukier, to dodajemy trochę kakao lub barwimy barwnikami spożywczymi.
Pierniki:
 Zmieszaj 0,5 kg. miodu, 0,5 kg. cukru kryształu i dodaj 200 gram masła.
 Kiedy składniki te będą miały jednolitą konsystencję, wsyp 3 łyżki kakao ciemnego (te z wiatrakiem) i dodaj 1 szklankę zimnego mleka.
 Do tego wrzuć 2 duże paczki przypraw korzennych, 2 małe paczki cynamonu mielonego-40 g, oraz garść bakalii (rodzynki, rozdrobnione orzechy włoskie, migdały).
 Teraz dobrze zagrzej, ale nie gotuj, a otrzymasz pachnący gęsty płyn.
 Teraz wlej wszystko do 1,5 kg. mąki pszennej w misce.
 Dodaj 3 małe proszki do pieczenia-54 g. z 1 jajkiem i 2 żółtkami.
 Ciasto dobrze wymieszaj i odstaw na parę minut do lodówki.
 Potem po wyjęciu, rozwałkuj na desce piernik, podsypując mąką i wykrawaj różne kształty pierników grubości-0,5 cm.
 Ułóż je na blasze nie za gęsto i wsadź do piekarnika rozgrzanego do temperatury 160 C z termoobiegiem na 10 minut.
 Po wyciągnięciu i ostygnięciu pierników, lukrujemy je wcześniej zrobionym lukrem, a następnie dekorujemy je według własnego uznania, tj.: różnokolorowymi posypkami, wiórkami kokosowymi-białe i zielone, ćwiartkami orzecha włoskiego, migdałami, itp.
 Przechowywać w szczelnie zamkniętych puszkach.