Warzywa-marchew, pietruszkę, ziemniaki, obrać, umyć i pokroić w drobną kostkę.
Czosnek przecisnąć przez praskę.
W/w warzywa włożyć to wraz z liściem laurowym, zielem angielskim i pieprzem do 2 litrów wody i do miękkości-15 minut.
Potem dodać do tego wywaru 500 gram, zagotowanych wcześniej, potartych na grubych oczkach buraków czerwonych (wyrób własny).
Jak, kto nie ma ze słoika, to musi wcześniej ugotować 4 buraki i zetrzeć je na tarce i wtedy dodać.
200 ml kwaśnej śmietany wlać do wrzątku.
(Wlać do tego trochę gorącego wywaru, by się zupa nie zważyła).
Dodać do smaku 2 różne kostki rosołowe (mniej, bo 1 kostka jest na pół litra wody), 1 łyżkę octu lub 2 łyżki soku z cytryny dla zakwaszenia.
Przyprawić do smaku solą, pieprzem, maggi.
Gotować, aż zakipi.
Do barszczu dać 400 lub 240 gramową puszkę odsączonej, białej fasoli, by było szybciej.
Barszcz czerwony, bez warzyw spożywamy, np. z krokietem, pasztecikami.