Ciasto:
W misce wymieszać na sucho cukier,sodę,mąkę i kakao dodać jajko i stopiony letni miód z masłem ,zagnieść ciasto i schłodzić.Zimne ciasto podzielić na kuleczki wielkości orzecha włoskiego ,każdą kuleczkę nadziać jak pączka porcją konfitury różanej,ułożyć na natłuszczonej blaszce i piec około 15-20 min w temp.do 180st.
Upieczone i ostudzone "kasztany"posmarować z wierzchu Konfiturą różaną i okleić ciemną masą cukrową na wierzchu przykleić jasne kółeczko delikatnie rozciągając jego brzegi,aby całość przypominała kasztany .
Masa cukrowa :
W garnku zagotować wodę z masłem do gotującej się wody dodać mąkę i jeszcze chwilkę uprażyć ,do ciepłej masy wgniatać cukier puder i na koniec galaretka do 3/4 całej masy dodać kakao i zagnieść Masę cieniutko rozwałkować i wycinać większe krążki którymi oblepimy nasze ciastka,jasne ciasto również cieniutko rozwałkować i wycinać mniejsze kółeczka.
Resztki masy cukrowej można wysuszyć potem rozkruszyć i mamy dobrą posypkę do ciasta.