Smażone pierogi drożdżowe

Reklama

Opis przygotowania

Ciasto:
drożdże rozpuszczamy w odrobinie ciepłej wody i łyżeczce cukru, odstawiamy na pół godziny aż podrosną. Nastepnie wlewamy do reszty składników i zagniatamy cisato. Odstawiamy do wyrosnięcia, najlepiej na garnek przykryty talerzem wypełniony ciepłą woda, wtedy szybciej wyrośnie. rozwałkowujemy i wykrwamy kółka, które napełniamy farszem i zalepiamy pierogi. Smazymy w głębokikm tłuszczu, az do zrumienienia.

Farsz:
mięso kroimy na małe kawałki, smażymy i doprawiamy. Osobno kroimy warzywa (oprócz sałaty i kukurydzy), podmażamy na oleju i doprawiamy. Mieszamy wszystkie składniki razem i podsmazamy około 2 minuty.

Składniki

  • Ciasto::50 dag maki pszennej
  • 3 zółtka
  • 1/4 kostki margaryny
  • 1 szklanka mleka
  • 5 dag drożdży
  • łyzeczka cukru
  • Farsz:
  • filet z kurczaka
  • kapusta pekińska
  • 30 dag pieczrek
  • papryka
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • ugotowana marchewka
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie, przyprawa do kurczaka

Podobne przepisy do Smażone pierogi drożdżowe