Pierogi ruskie

Reklama

Opis przygotowania

Farsz:
Ziemniaki obrać i ugotować, cebulę posiekać i zrumienić na maśle. Gdy ziemniaki ostygną, razem z serem i cebulą zmielić je w maszynce. Następnie doprawić pieprzem i solą i wyrobić na jednolitą masę.

Ciasto:
Z podanych składników zagniatamy ciasto. Gotowe rozwałkowujemy i wycinamy szklanką krążki. Na krążki nakładać farsz i zlepiać pierogi. Wrzucać na gotującą się osoloną wodę, gdy wypłyną na wierzch gotować jeszcze ok. 10 minut.
Boczek pokroić w kostkę i usmażyć, powstałymi skwarkami obsypać pierogi… smacznego ;o)

Składniki

  • Ciasto:2 szklanki mąki
  • 1 jajko
  • woda (ile zabierze)
  • szczypta soli
  • Farsz:
  • 15 dkg ziemniaków
  • 20 dkg sera białego
  • 1/2 cebuli
  • 1 łyżka masła lub margaryny
  • sól
  • pieprz
  • 10 dkg boczku

Podobne przepisy do Pierogi ruskie