Zupa serowa

Reklama

Opis przygotowania

Do wody dodać włoszczyznę lub kostkę rosołową i ugotować bulion. Następnie dodać pokruszony ser i gotować na małym ogniu do rozpuszczenia się serka.
W śmietanie roztrzepać mąkę i wlać do zupy. Na koniec, jeśli jest taka potrzeba doprawić kucharkiem i jeszcze zagotować około 3 minutki.
Kromki chleba opiec na suchej patelni na złoty kolor i pokroić w kostkę.
Gotową zupę nalać na talerz, wrzucić grzanki chlebowe i posypać posiekaną natką pietruszki.

Składniki

  • 3 serki topione śmietankoweok. 2 litry wody
  • 1,5 łyżki solonej włoszczyzny lub kostka rosołowa warzywna
  • 200 ml kwaśnej śmietany
  • łyżka mąki pszennej
  • kucharek (ewentualnie)
  • 3 kromki chleba lub groszek ptysiowy
  • natka pietruszki

Podobne przepisy do Zupa serowa