Pierogi z kapustą, mięsem i grzybami

Reklama

Opis przygotowania

Kapustę pokroić w ósemki i ugotować w osolonej wodzie. Mięso i grzyby także ugotować. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na smalcu. Po ostudzeniu zmielić w maszynce mięso na drobnej siatce a kapustę i grzyby na grubej. Wszystko wymieszać, dodać jajko i doprawić solą i pieprzem.
Z mąki, jajka i osolonej wody zagnieść ciasto. Rozwałkować i szklanką wykroić krążki. Nakładać farsz i mocno sklejać palcami.
Gotujemy w osolonej wodzie. Podajemy gorące ze słoniną i ze smażoną z cebulą.

Składniki

  • główka kapusty50 dag mięsa (karkówka, łopatka lub inne)
  • 50 dag grzybów gotowanych
  • 2 cebule
  • 1 jajko
  • 2 łyżki smalcu
  • sól
  • pieprz
  • CIASTO:
  • 0,5 kg mąki
  • 1 jajko
  • woda
  • sól

Podobne przepisy do Pierogi z kapustą, mięsem i grzybami