Pierogi z truskawkami

Reklama

Opis przygotowania

Mąkę przesiać, dodać sól, rozpuszczone masło i zarabiając łyżką wlewać gorącą, prawie wrzącą, wodę. Gdy tylko składniki lekko się połączą zagnieść elastyczne ciasto – ostrożnie bo gorące. Ciasto zawinąć w ściereczkę i odłożyć na ok. 30 min.. Śmietanę wymieszać z sokiem cytrynowym i cukrem, odstawić. Truskawki opłukać, osączyć, poobrywać szypułki a owoce pokroić na mniejsze kawałki, oprószyć cynamonem, wymieszać.
Ciasto rozwałkować na posypanej mąką stolnicy, szklanką wykrawać krążki. Nakładać po czubatej łyżce rozdrobnionych truskawek i zlepiać dokładnie brzegi. Gotowe układać na ściereczce, ale nie mogą leżeć długo bo ciasto rozmięknie. Gotować partiami, wrzucając je na osolony wrzątek i wyławiać po ok. 3-5 minutach. Podawać polane śmietaną i ew. posypane cukrem trzcinowym albo miętą.

Składniki

  • 1/2 kg mąki pszennej3 łyżki masła
  • 1/3 łyżeczki soli
  • ok. 1/2-3/4 szkl. gorącej wody - może być trochę więcej albo mniej, ile zabierze ciasto
  • ok. 1/2 kg truskawek
  • 1 łyżeczka cynamonu mielonego
  • do polania: 200 ml gęstej śmietany(wzięłam 9%,jogurtową)+1 łyżka soku z cytryny+3 łyżeczki cukru
  • do posypania: cukier trzcinowy i ew. posiekana mięta

Podobne przepisy do Pierogi z truskawkami