Sałatka wiejska na ciepło

Reklama

Opis przygotowania

Kiełbasę pokroić w dość grube plasterki. Ziemniaki przekroić wzdłuż na połówki. Cebulę pokroić w krążki. Pomidory w nieduże cząstki. Sałatę i koper opłukać, osączyć.
Na talerzach rozłożyć porwaną na kawałki sałatę i cząstki pomidora. Rozgrzać mocno dużą patelnię, wrzucić kiełbasę, zrumienić z obu stron. Dolać olej (chyba, że z kiełbasy wytopi się dużo tłuszczu, ale moja była chuda), dołożyć ziemniaczki przeciętą stroną do patelni, usmażyć na złoto. Dołożyć krążki cebuli i smażyć aż lekko się przyrumienią. Całość oprószyć lekko solą i pieprzem. Podsmażone składniki przełożyć na talerze a na patelnię z resztkami tłuszczu wlać 3-4 łyżki wody i ocet winny – smażyć chwilę aż troszkę odparuje i powstałym sosem skropić sałatkę. Podawać posypane listkami koperku z dodatkiem ogórków małosolnych.

Składniki

  • 10-15 małych, młodych, ugotowanych ziemniaków2 młode cebule
  • ok. 25 dkg cienkiej, chudej kiełbasy
  • 2 pomidory
  • 4-5 liści sałaty masłowej
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • do smaku: sól, pieprz mielony
  • do przybrania: koperek
  • dodatkowo: ogórki małosolne

Podobne przepisy do Sałatka wiejska na ciepło