Pikantna Zupa Rybna z Krewetkami

Reklama

Opis przygotowania

► Krewetki i filety opłukać i osuszyć, filety pokroić w 3 cm. kostkę i wszstko posolić.

► W garnku rozgrzać oliwę, dodać wpierw cebulę, potem czosnek i zeszklić na małym ogniu przez 4 minuty, nie rumieniąc, teraz dorzucić papryki w proszku i smażyć przez 1 minutę.

► Następnie wlać pomidory z puszki, 5 łyżek oliwy i / zagotować /, posypać bazylią, wlać bulion, sok z cytryny, sos chili ( lee kum kee ) i / zagotować / teraz dodać krewetki, dorsza, makaron i masło.

► Gotować na małym ogniu, pod pokrywą, przez około 8 minut delikatnie mieszając, jak ryba i krewetki będą ugotowane to doprawić sosem chili ( hau sanh ), sojowym, pieprzem i solą.

Składniki

  • 20 krewetek ( surowych )500 g. filetów z dorsza
  • 2 łyżki oliwy ( do smażenia )
  • 1 puszka pomidorów ( przetartych / 400 g. )
  • 500 ml gorącego bulionu (jarzynowego)
  • 1 średnia cebula (pokroić w kostkę)
  • 2 ząbki czosnku ( posiekać )
  • 5 łyżek makaronu ( gwiazdki )
  • 1 cytryna ( sok
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki ( w proszku )
  • ½ łyżeczki ostrej papryki (w proszku)
  • 1 łyżka chili sosu ( lee kum kee )
  • odrobine chilli sosu ( hau sanh )
  • 5 łyżek oliwy z oliwek ( extra virgin )
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • przyprawy: sól / świeżo zmielony pieprz

Podobne przepisy do Pikantna Zupa Rybna z Krewetkami