Pikle jesienne

Reklama

Opis przygotowania

Składniki marynaty mieszamy, gotujemy ok. 15 min., przecedzamy. Wszystkie warzywa myjemy, osączamy. Marchewkę musimy oskrobać, czosnek obrać, z papryk usuwamy gniazda nasienne. Z kalafiora i brokuła odcinamy łodygę a kwiatostany dzielimy na małe różyczki. Czosnek kroimy na cienkie plasterki, marchewkę w krążki, chili w cieniutkie paseczki albo kosteczkę, papryki w grube paski, z gałązek natki obrywamy liście. W garnku zagotowujemy wodę, dodajemy sól i cukier, wrzucamy marchewkę, gotujemy 3-5 min., wyjmujemy łyżką cedzakową, wrzucamy różyczki kalafiora, gotujemy 2-3 min. wyjmujemy, wrzucamy brokuły, gotujemy 1-2 min., odcedzamy. Warzywa układamy warstwami w słoikach, przekładając listkami natki, plasterkami czosnku i kawałeczkami chili. Zalewamy marynatą. Zakręcone słoiki pasteryzujemy 15-20 min.

Składniki

  • 1/2 niedużego kalafiora1/2 niedużego brokuła
  • 2 średnie marchewki
  • 1 strąk papryki żółtej
  • 1 strąk papryki czerwonej
  • 1/2 strączka papryczki chili
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • ok. 1l wody+po 1 łyżce soli i cukru
  • ZALEWA w proporcjach:
  • 1 szkl. octu spirytusowego 10%
  • 4 szkl. wody
  • 0,5-0,75 szkl. cukru
  • 1 czubata łyżka soli
  • 3 liście laurowe
  • kilka ziarenek ziela angielskiego

Podobne przepisy do Pikle jesienne