Piwna szynka

Reklama

Opis przygotowania

Ząbek czosnek kroimy w wzdłuż i szpikujemy mięso. Kminek, sól i pieprz mieszamy razem i nacieramy naszą szynkę. Cebulę i pozostały czosnek kroimy w kostkę i wkładamy do brytfanki dodajemy ziele i liść laurowy podlewamy pół szklanki piwa i kładziemy mięso. Odstawiamy do lodówki na 2-3 godziny. Po tym czasie wkładamy do rozgrzanego piekarnika pieczemy w temp 200 st i od czasu do czasu polewamy mięsko sosem. Podajemy na gorąco lub zimno jako przekąska.

Składniki

  • 80 dek szynki1 łyżeczka kminku
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka mielonego pieprzu
  • 2 cebule
  • 2-4 ząbki czosnku
  • 1 butelka piwa
  • 2 listki laurowe
  • 4-5 ziaren ziela angielskiego

Podobne przepisy do Piwna szynka