Piwny karczek

Reklama

Opis przygotowania

Szpikujemy karczek 4-6 ząbkami czosnku, jeśli ktoś lubi to dajemy więcej. Przyprawy mieszamy prócz kminku i jałowca, Najlepiej w jakiejś miseczce. Ja stosuję takie proporcje, że wszystkiego daje po płaskiej łyżeczce od herbaty. Do przypraw dodajemy sok z cytryny ok. 1 łyżeczki, olej ok. 3łyzek tak żeby uzyskać jednolitą masę.
Następnie dolewamy połowę piwa mieszamy i nacieramy karczek. Wsadzamy mięso do brytfanny i resztę przypraw wlewamy do brytfanki. 6-7 owoców jałowca miażdżymy i posypujemy mięso. Tak samo robimy z kminkiem-kilkanaście ziarenek. Rozgniatamy jeden ząbek czosnku w prasce i też posypujemy na karczek. Odstawiamy do lodówki na 2-3 dni.
Pieczemy w rozgrzanym piekarniku 200 st. Ok. półtora godziny. Po 49 minutach zmniejszamy temp do 125 st. Co jakiś czas polewamy karczek powstałym sosem.
Mięso doskonałe na kanapki i do obiadu.

Składniki

  • 1,5 kg karczkuCzosnek
  • Papryka słodka mielona
  • Pieprz
  • Sól
  • 1 Piwo
  • Majeranek
  • Jałowiec
  • Kminek
  • Czomber
  • Olej
  • Cytryna

Podobne przepisy do Piwny karczek