Pieczarki, paprykę i cebulę opłukać, pokroić w półplastry a paprykę w kostkę. Poddusić, doprawić solą i pieprzem.
Mąkę wymieszać z solą, drożdże rozpuścić w letniej wodzie, wlać wraz z oliwą czy olejem do mąki. Wyrobić ciasto. Formę do pieczenia pizzy (moja miała 32 cm średnicy) cienko posmarować olejem.
Rozwałkować ciasto, podsypując mąka, wyłożyć na blachę. Posmarować przecierem pomidorowym, rozłożyć podsmażone pieczarki z cebulą i papryką (dobrze wcześniej osączyć i wystudzić). Na nich ułożyć plasterki ogórka konserwowego,plastry sera camembert (pokroić w poprzek)i pomidora.Obficie posypać oregano i startym serem. Wstawić na 25 minut do nagrzanego do 220 stopni piekarnika.
Podawać z ulubionym sosem, ja podałam z czosnkowym.