Pizza 2 sery

Reklama

Opis przygotowania

Pieczarki, paprykę i cebulę opłukać, pokroić w półplastry a paprykę w kostkę. Poddusić, doprawić solą i pieprzem.
Mąkę wymieszać z solą, drożdże rozpuścić w letniej wodzie, wlać wraz z oliwą czy olejem do mąki. Wyrobić ciasto. Formę do pieczenia pizzy (moja miała 32 cm średnicy) cienko posmarować olejem.
Rozwałkować ciasto, podsypując mąka, wyłożyć na blachę. Posmarować przecierem pomidorowym, rozłożyć podsmażone pieczarki z cebulą i papryką (dobrze wcześniej osączyć i wystudzić). Na nich ułożyć plasterki ogórka konserwowego,plastry sera camembert (pokroić w poprzek)i pomidora.Obficie posypać oregano i startym serem. Wstawić na 25 minut do nagrzanego do 220 stopni piekarnika.
Podawać z ulubionym sosem, ja podałam z czosnkowym.

Składniki

  • 2 szklanki mąki3 dag drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 szklanka letniej wody (niepełna)
  • 3 łyżki oliwy lub oleju (ja użyłam oleju z ziołami)
  • 25 dag pieczarek
  • 1 cebula
  • 1 pomidor
  • 1 ogórek konserwowy
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1 krążek sera camembert naturalnego
  • 20 dag sera goudy lub ementalera
  • 3-4 łyżki gęstego przecieru pomidorowego
  • 2 czubate łyżki oregano

Podobne przepisy do Pizza 2 sery