Potrawka jednogarnkowa

Reklama

Opis przygotowania

Kiełbasę pokroić w pół plastry, cebulę posiekać.
Podsmażyć dobrze kiełbasę, pod koniec dodać cebulę i ogórki konserwowe pokrojone w kostkę. Przełożyć do rondla.
Cukinię umyć, wraz ze skórką pokroić w pół plastry (ok.4 mm grubości), podsmażyć na oleju, posypać cząbrem,czosnkiem i dodać do kiełbasy.
Fasolę czerwoną opłukać z zalewy, osączyć i dołożyć do pozostałych składników.Zalać je przecierem pomidorowym i wodą, wsypać majeranek i wrzucić kostkę bulionową na wędzonce. Doprawić pieprzem i solą (nie za dużo bo bulion i kiełbasa są słone).
Podawać z pieczywem ew. z ryżem.

Składniki

  • 50 dag kiełbasy cienkiej (śląska lub podwawelska)1 średniej wielkości cukinia
  • 2 ogórki konserwowe
  • 1 duża cebula
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 płaska łyżka cząbru suszonego
  • 1 czubata łyżka suszonego majeranku
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku granulowanego
  • 300 ml gęstego przecieru pomidorowego
  • 150 ml wody
  • sól, pieprz
  • 1 kostka bulion na wędzonce
  • olej do smażenia

Podobne przepisy do Potrawka jednogarnkowa