Pizza a la Bartek

Reklama

Opis przygotowania

Do miski wrzucamy drożdże, mleko, cukier, oliwę oraz sól i wszystko mieszamy, aż rozpuszczą się drożdże. Następnie wsypujemy mąkę i zagniatamy ciasto i formujemy pożądany kształt.

Ciasto smarujemy olejem i koncentratem pomidorowym. Rozkładamy wybrane składniki, doprawiamy wg uznania i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na 20-25 min. Przed końcem pieczenia pizzę posypujemy serem (ja lubię grubą warstwę) i pieczemy jeszcze 5 minut.

To ulubiona kolacja mojej rodziny:)

Składniki

  • 4 dag drożdży2 szklanki mąki
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 3 łyżki oliwy + 2 łyżki na posmarowanie ciasta
  • 1 łyżeczka cukru
  • koncentrat pomidorowy
  • szczypta soli
  • oregano
  • bazylia
  • pieprz
  • papryka ostra
  • DODATKI wg uznania:
  • wędlina
  • cebula
  • papryka
  • pomidory
  • kukurydza
  • pieczarki
  • żółty ser

Podobne przepisy do Pizza a la Bartek