Drożdże wkruszyć do letniego mleka zmieszanego z wodą, dodać cukier i łyżkę mąki, wymieszać, odstawić na 15 min. aby ruszyły. Mąkę przesiać, dodać sól, zioła, olej i rozczyn, wyrobić gładkie, sprężyste ciasto. Kiedy będzie już odstawało od ręki uformować kulę, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce aż podwoi swoją objętość.
Przecier wymieszać z cukrem, solą i ziołami. Kiełbasę pokroić w niezbyt cienkie plasterki, ser zetrzeć na tarce lub rozkruszyć. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić pokrojoną na cienkie piórka cebulę a gdy się zeszkli dodać grubo pokrojone grzyby, smażyć mieszając aż grzyby puszczą sok i odparują, doprawić odrobiną soli i pieprzu, przestudzić. Wyrośnięte ciasto zagnieść ponownie, podzielić na 2 części. Każdą rozwałkować nadając kształt koła. Ułożyć na lekko natłuszczonej blasze. Posmarować wierzch 2-3 łyżkami sosu pomidorowego, posypać połową sera, ułożyć kiełbasę, grzyby z cebulą, wierzch oprószyć resztą sera.
Piec ok.10-15 min. w piekarniku nagrzanym do maximum (u mnie 250 st.C). Podawać gorącą, prosto z pieca, z dodatkiem reszty sosu.