Umyte ziemniaki i marchewkę obieramy i trzemy na tarce o drobnych oczkach. Cebule obieramy i kroimy .Nie musi być zbyt drobno.Boczek kroimy w kostkę i wrzucamy na patelnie.Przyrumieniamy.Do boczku dorzucamy cebulkę i również rumienimy.Do utartych ziemniaków i marchewki dodajemy przyrumieniony boczek z cebulą,jajka,mąkę.Dobrze mieszamy i doprawiamy przyprawami. Zamiast czosnku granulowanego można dać spory ząbek świeżego przeciśnięty przez praskę. Tak przygotowane ciasto nakładamy łyżką na patelnie z niedużą ilością rozgrzanego oleju i smażymy placki. Rumiane, chrupiące placki podajemy wedle własnego pomysłu. Z sosem np. czosnkowym sporządzonym z jogurtu naturalnego lub tak jak ja ostatnio z gotowym sosem grzybowym ze słoiczka. Do placków można dodać czerwoną paprykę. Wtedy dodajemy ją pokrojoną do duszonej cebulki, żeby nie była zbyt twarda.